Sukelluskohteet -ja puisto
sukelluspuisto
Rauman Laitesukeltajat on rakentanut Rauman edustalle, Riskonpöllä nimisen saaren pohjoispuolelle sukelluspuiston. Puistosta löytyy mm. sukelluskello ja troolarin hylky. Lähistöllä on myös yli 100 vuotta sitten uponneen kuunari Siivon hylky. Puisto soveltuu sekä laite- että vapaasukellukseen.
Saaren rannassa on portaat veteen. Portailta lähtee köysi sukelluskellolle, josta puolestaan lähtee toinen köysi troolarin hylylle. Hylky on myös merkitty poijulla.
sukelluskohteet
Sukelluskohteet Riskonpöllön sukelluspuisto ja Hylkyranta ovat Rauman Laitesukeltajien omia sukellus- ja koulutuspaikkoja.
Kuunari Siivon hylky
Vajaat 30 metriä pitkä kuunari Siivo upposi Rauman edustalle talvella 1898. Se on edelleen varsin kohtuullisessa kunnossa, joskin perä ja toinen kylki ovat romahtaneet. Hylyn ylimmät osat ovat vain parin metrin syvyydessä, pohja löytyy 11 metristä. Näkyvyys kohtella on usein varsin heikko (1 – 2 m). Kohde on poijutettu.
Sijainti: Kuuskajaskarin itäpuolella olevalta Riskonpöllän saarelta noin 400 m itä-kaakkoon. Hylky on merkitty merikarttaan. Huom. Kyseessä on museohylky!
m/s Brita Danin hylky
Tanskalainen, 88 metriä pitkä rahtilaiva Brita Dan upposi Rauman edustalle syksyllä 1964. Nostoyrityksen seurauksena alus katkesi kahtia. Sen perä ja suurin osa lastitiloja makaavat vasemmalla kyljellään mutta keula on ylösalaisin. Pohja löytyy n 17 metrin syvyydestä, ylimmät osat n 5 metrin syvyydestä. Näkyvyys kohtella on yleensä kohtuullinen (3 – 6 m). Kohde on poijutettu.
Sijainti: Santakarista noin 1 km länteen. Hylky on merkitty merikarttaan.
Troolari Annelin hylky
Reilut 23 metriä pitkä, vuonna 1886 valmistunut troolari Anneli (ex Vesta) jäi jäiden puristuksiin ja upposi Rauman edustalle 2.2.1970. Hylky on oikeinpäin mutta kahdessa osassa. Syvyyttä paikalla on reilut 20 metriä ja näkyvyys on hyvin vaihteleva (0 – 10 m).
Hylkyä ei ole merkitty merikarttaan mutta sen sijaintia voi kysellä seuran jäseniltä.
m/s Doris H:n hylky
Saksalainen, 57 metriä pitkä rahtilaiva Doris H ajoi yhteen suomalaisen Finnbostonin kanssa keväällä 1972 ja upposi. Koska hylky oli vaaraksi muulle merenkululle, päätettiin se räjäyttää, joten mitään varsinaista hylkyä ei paikalla enää ole.
Ainoastaan epämääräisiä plootunkappaleita.
Sijainti: Hylky on merkitty merikarttaan.
Parkki Arvion hylky
Huonokuntoinen ja merikelvottomaksi todettu parkki Arvio joutui Englannista palatessaan myrskyn kouriin ja ajautui Santakarin eteläpuolella olevalle matalikolle marraskuussa 1898.
Jäät ovat syöneet hylyn erittäin huonoon kuntoon ja nykyisin hylystä ei ole jäljellä kuin ranka ja hajallaan olevaa puunkappaleita.
Sijainti: Santakarin eteläpuolella. Hylyn summittainen sijainti on merkitty RLS:n merikarttaan.
Hylky löytyy n 4 metrin syvyydestä.
Lisätietoa hylyistä löydät osoitteesta: Hylyt.Net